Girls in ICT day 2022

Bingo City Centar & Bit Centar & Madi

Girls in ICT day 2022

APRIL 1, 2022 | LEJLA BAŠIĆ

Od 2011. godine više od 377 000 djevojaka i mladih žena sudjelovalo je u više od 11 400 proslava Međunarodnog dana djevojaka u IKT-u u 171 zemlji. Vlade, nacionalna regulatorna tijela za IKT, IKT kompanije, akademske institucije, agencije UN-a i nevladine organizacije širom svijeta potiču se da se pridruže pokretu i slave Međunarodni dan djevojaka u IKT-u.

O manifestaciji


Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT (Informaciono Komunikacijske Tehnologije) obilježava se svake godine zadnjeg četvrtka u mjesecu aprilu. Udruženje mladih žena GirlTHing četvrtu godinu za redom obilježava ovaj dan svaki put na drugačiji i kreativniji način. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT sektoru jeste “Sigurnost djece na Internetu”. Obzirom da se rad udruženja jednim dijelom posebno odnosi na rad sa najmlađim djevojčicama vrlo bitan segment njihovog odrastanja jeste i sigurnost na Internetu. Ovogodišnja manifestacija bit će održana u TC Bingo City Centar u Tuzli namjenjena djevojčicama uzrasta od 7 do 13 godina koje će imati priliku upoznati robota Charlia i ostatak njegove Lego robotić ekipe, porazgovarati, naučiti i zabaviti se u svijetu koji je mnogo više od nekoliko kablova i ekrana. Pored toga ovo će biti odlična prilika i za roditelje da se informišu o načinima kako da zaštite svoje dijete na Internetu i dobiju informacije o besplatnim aplikacijama koje mogu koristiti.

Aktivnosti


Buduće mlade naučnice imat će priliku, uz podršku i pomoć članica našeg Udruženja, naučiti o super moćima svake djevojčice u svijetu nauke, upoznati Charlie-a i njegovu ekipu Lego robotića, družiti se sa malo većim sekama i uživati u iznenađenjima koja ih čekaju. 🤖 Naše male naučnice bit će podijeljene u grupe od po 3-4 djevojčice. Svaka grupa će imati svoju trenericu koja će u periodu od 45 minuta objasniti/pokazati osnove programiranja robotića kroz zanimljive zadačiće, a Charlie i ekipa će vam pokazati i kako se suprotstaviti virusu, kako pretraživati stranice, ko su vam internet prijatelji, a ko baš i ne i zašto vaš password ne smije biti ime vašeg ljubimca. 🧐🤔 U nadi da smo vam zagolicali maštu i probudili radoznalost, željno vas iščekujemo! 🥳

Vrijeme i mjesto održavanja


U četvrtak, 28. aprila prva grupa djevojčica počinje u 15:00, a posljednja peta grupa u 19:00 na Centralnom trgu Bingo City Centra u Tuzli

image
image
image

U periodu od 15:00 do 20:00 h više od 70 mladih naučnica i naučnika uz pomoć i asistenciju trenerica, članica našeg Udruženja, imali su priliku naučiti osnove kretanja Lego robotića, način upotrebe senzora udaljenosti i boje te malo više popričati o sigurnosti na internetu.