O nama

Kako je sve počelo?

DECEMBAR 28, 2018 | ALMA ŠEĆERBEGOVIĆ | DOCENTICA, FAKULTET ELEKTROTEHNIKE U TUZLI

Zbog čega žene ne podržavaju jedna drugu? Zašto ne navijamo jedne za druge? - to su samo neka od pitanja koje su mi se motala po glavi kada sam razmišljala kako, u svojoj dugogodišnjoj karijeri asistentice na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli, sam vrlo često uspostavljala kontakt sa studentima nego sa studenticama. Čak sam i sama znala biti frustirana kako one ne mogu da shvate određene koncepte i vjerujem da sam ih sa takvim svojim stavovima i povrijedila. S druge strane, i sama sam se borila sa vlastitim demonima. Oduvijek sam htjela biti dio grupe, u kojoj ću se osjećati prihvaćeno baš onakva kakva jesam. Kroz odrastanje i karijeru sam nekako stalno bila sama što mi je dodatno otežavalo ionako strmoviti put prema vrhu.

Nakon završetka doktorata, dobila sam poziv da učestvujem na jednom panelu na temu uključenosti djevojaka u studij elektrotehnike i računarstva. Fakultet na kojem sam zaposlena je imao relativno veliki procenat upisanih djevojaka u odnosu na druge fakultete u regiji. Međutim, nakon završetka veliki broj tih istih djevojaka je pronalazilo “lakše” poslove u odnosu na njihove kolege. Rijetko bi čuli o nekoj studentici koja je uspjela i ostvarila se u karijeri. To me je zaintrigiralo pa sam počela da promatram studentice na hodnicima i da ih zaustavljam i pitam šta je to šta one smatraju da im nedostaje. Odgovori koje sam dobila su bili vezani za njihov nedostatak sampouzdanja u svoje vještine i izostanak rada na stvarnim projektima. Taj isti problem sam imala i ja kada sam bila studentica na istom tom fakultetu godinama prije. Sjetila sam se koliko mi je tada trebala podrška i savjet a ja to nisam imala od koga dobiti. Znala sam gledati u svoje muške kolege i razmišljati kako su oni pametniji i sposobniji od mene, samo zato što su diskutovali o temama o kojima ja nisam imala pojma.

Moj suprug Elmir mi je dao ideju da pokrenem inicijativu za mlade djevojke, koje će imati podršku u svom profesionalnom razvoju koji im je nedostajao u tradicionalnom školovanju. Jedan telefonski razgovor je bio dovoljan da izađem iz svoje zone komfora i uz pomoć budućih članica - studentica organizujem prvi inicijalni sastanak 28.12.2018. godine. Na sastanku je tada bilo 80tak mladih djevojaka, studentica Fakulteta elektrotehnike koje su imale želju da nauče nešto novo.

Vizija: Mlade žene tokom i nakon školovanja imaju priliku da rade, doprinose i budu uspješne u oblasti STEM tehnologija.

Misija: GirlTHing pruža prilike za razvoj mladim djevojkama i ženama kroz edukacije i projekte koji povećavaju njihovo samopouzdanje i nadahnjuju ih da svoju karijeru ostvare u IT sektoru.

Vrijednosti

  • Ustrajnost - Kad nam se prikažu prepreke, ostajemo na putu pomažući jedni drugima
  • Autentičnost - Znamo ko smo i ponosni/e smo na to što radimo. Hrabri/e smo, pošteni/e i ljubazni/e.
  • Inovacija - Nastojimo da stalno pružamo samo najbolje za naše članove.
  • Rast - Izazov doživljavamo kao priliku. Ako ne uspijemo, vjerojatno ne ciljamo dovoljno visoko.
  • Ravnopravnost - Hrabro težimo za pravednošću, zagovaramo pravdu i dajemo svima ono što im je potrebno za uspjeh.

GirlTHing je počeo sa radom kao inicijativa unutar zidova Fakulteta elektrotehnike u Tuzli. U martu 2019. godine smo postali ogranak Studentskog vijeća Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i tim otključale vrata ka nešto ozbiljnijem svijetu, svijetu projekata finansiranih od strane svih nivoa vlasti, fondacija te stranih i domaćih donatora. Uzele smo učešće na jednom takvom projektu i kao jedan od pobjedničkij timova smo dobile finansijsku podršku za osnivanje udruženja. Udruženje mladih žena “GirlTHing” je zvanično registrovano 17.9.2020 godine i time smo otvorili vrata svim mladima, posebno mladim ženama, koji žele da razvijaju svoje prvenstveno IT vještine, probaju nešto novo, steknu samopouzadnje i dobiju priliku za napredak.

Od formiranja pa sve do danas, GirlTHing ima za cilj povećati broj žena/djevojaka u IKT sektoru realizacijom projekata i kampanja. Želimo poboljšati kvalitetu života žena te ih dodatno ojačati i afirmisati.

GirlTHing je možda nastao na moju inicijativu i ideju, ali je svakako opstao zahvaljujući našoj predsjednici Lejli Bašić i nekolicini divnih mladih žena/djevojaka koje su prepoznale mogućnosti i potrebu za jednim ovakvim udruženjem.

Alma Šećerbegović, osnivačica GirlTHing-a

GirlTHing je jedna naša zajednička priča koju čuvamo i gradimo, smišljajući projekte i radionice za vještine koje su potrebne na tržištu rada, sarađujući sa kompanijama pomažemo društvu, studenticama i poslodavcima da spriječimo odliv mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

image
image
image