Fondacija tuzlanske zajednice

UčITti

OKTOBAR 1, 2020 | LEJLA BAŠIĆ

Naš najnoviji projekat pod nazivom UčITTI jeste ujedno i naš prvi projekat kojeg sprovodimo kao Udruženje mladih žena “GirlTHing”. Podržan je i finansiran od strane Fondacije tuzlanske zajednice i Omladinske banke. Glavni cilj projekta jeste kreiranje kvalitetnog online sadržaja, na maternjem jeziku, za učenje osnova programskih jezika koji su danas traženi u IKT sektoru te razvoj odgovarajućih vještina naših članova kako bi pomenuti sadržaj mogli kreirati.

Virus COVID-19 je za kratko vrijeme znatno promijenio okolnosti u kojima djeca i mladi žive. Iako je održavanje nastave online uvelo fleksibilnost u način učenja te pristupačnost edukativnih sadržaja na Internetu, veliki broj mladih vrijeme i dalje provodi na socijalnim mrežama, bez zainteresovanosti za sticanjem novih znanja. Dodatna otežavajuća okolnost za one mlade koji se ipak odluče u slobodno vrijeme edukovati, jeste što većina sadržaja vezanih za informacione tehnologije, na kanalima kao što je YouTube, ne postoji na maternjem jeziku. Kao rezultat projekta, želimo smanjiti boravak srednjoškolaca i studenata na socijalnim mrežama i naučiti ih kako kvalitetno provesti vrijeme na Internetu uz edukativne sadržaje.

Aktivnosti


Projekat se sastoji od niza aktivnosti. Među prvima su edukacije naših članova. Imat ćemo priliku organizovati radionicu na temu foto i video montaže, čija je svrha da pruži potrebno znanje za samostalno kreiranje banera, plakata, kao i kvalitetnog video materijala. Glavni cilj ovih radionica jeste da edukuje učesnike projekta o tome kako snimiti i urediti atraktivan i razumljiv video tutorijal. Tutorijali će biti objavljeni na našem YouTube kanalu i koristit će svima koji počinju sa učenjem osnova programiranja ili uopšteno informacionih tehnologija. Pored toga, učesnici će naučiti kako da naprave zanimljiv i privlačan plakat za sve naše buduće aktivnosti. Također, bit će održane i radionice koje imaju za cilj upoznavanje i obučavanje članova osnovama skriptnog jezika JavaScript. Nakon istih, članovi će imati potrebno znanje za kreiranje dinamičke web stranice, a primijenit će ga u kreiranju kvizova za sve koji, nakon odgledanog tutorijala, budu željeli provjeriti stečeno znanje iz određene oblasti.Nakon svih edukacija, naši članovi će imati potrebno znanje za kreiranje platforme koja će se sastojati iz četiri IT oblasti: programski jezici Python i C++, SQL jezik za kreiranje baza podataka te HTML i CSS, tehnologije za razvoj web stranica. Svaka oblast će se sastojati od niza video tutorijala te će se nakon svakog moći uraditi kviz, kao vid provjere naučenog gradiva. Sve navedeno će biti besplatno i lako dostupno, bez ikakve prethodne registracije, na Web stranici Udruženja, kao i na našem YouTube kanalu.

Video tutorijale iz oblasti Objektno orijentiranog programiranja možete pogledati ovdje.

Video tutorijale iz oblasti Baze podataka možete pogledati ovdje.

Video tutorijale iz oblasti LaTeX možete pogledati ovdje.

Naša očekivanja


Na kraju ovog projekta očekujemo da ćemo srednjoškolcima i studentima olakšati proces učenja te ih zainteresovati za IT sektor. Želimo podstaknuti i sve one koji do sada nisu imali priliku baviti se pomenutim oblastima, da se iskušaju u tome i da nauče nešto novo i korisno.

image
image
image